DIGITAAL ARCHIVEREN VERGT INTENSIEVERE AANPAK
24 September 2013
Het duurzaam bewaren van digitale informatie vergt een heel andere aanpak dan het archiveren van papieren informatie.
Het duurzaam bewaren van digitale informatie vergt een heel andere aanpak dan het archiveren van papieren informatie. Minister Jet Bussemaker zal mede daarom de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief niet laten fuseren.
Niet achteraf
Het Nationaal Archief zal zich ontwikkelen tot kenniscentrum voor digitale archiveerders ('zorgdragers') bij de overheid. Bussemaker had al twijfels over de voorgenomen fusie van beide instellingen (die de digitale informatiehuishouding van het Rijk beter zou ondersteunen). Zij liet PBLQ HEC een onderzoek doen naar de betekenis van de digitalisering voor het archiveren bij de overheid. De uitkomsten doen haar definitief afzien van een fusie. Digitaal archiveren is iets dat in het werkproces ingebed moet zijn, en kan bij een verkeerde aanpak ook onbeheersbaar duur worden, concludeert PBLQ HEC.
Kennis en advies
Het Nationaal Archief ontwikkelt zich de komende jaren volgens Bussemaker mede tot "een organisatie met kennis en advies over digitaliseringsvraagstukken en de actuele bedrifjsvoering van de archiefvormers zelf. Deze taak zal de komende jaren in zwaarte en verantwoordelijkheid aanmerkelijk toenemen."
Nog geen mindshift
Dat zoiets nodig is, mag worden geconcludeerd uit een constatering uit het onderzoek: "[...] het inzicht dat het huidige archiefwettelijke kader weinig dwingende elementen in zich heeft om zorgdragers de ‘mindshift’ te laten maken die noodzakelijk is als overheid om aan de toenemende behoefte aan openbaarheid, transparantie en verantwoording te kunnen blijven voldoen, ook in het digitale tijdperk." Overigens vindt PBLQ archivering "eigenlijk veel meer een bedrijfsvoeringvraagstuk dan een cultureel erfgoed vraagstuk", wat het eerder een taak maakt van de minister van Wonen en Rijksdienst dan voor de minister van OCW.
Freek Blankena 18 sep 2013.